Länsi-Suomen Säpe-ryhmä tapasi kolmannen kerran juuri peruskorjatussa Turun Normaalikoulussa. Pitkistä matkoista huolimatta saimme reippaat osallistujat ajoissa paikalle. Osa oli jopa matkannut läpi yön päästäkseen mukaan.

Aloitimme aamun musiikkiopisto Argipelagin tarjoamilla kahveilla tutustuen samalla täysin uudistettuun musiikkiluokkaan. Tomi esitteli mm. kelluvan musiikinluokan akustiikkaa sekä instrumenttivalikoimaa, jonka periaatteena on oma soitin jokaiselle oppilaalle niin kieli- ja bändisoittimissa. Myös bändinsoittimien monitorointi ja niiden hiljentäminen yhdellä napilla digimikseristä ”silent music class” -periaatteella sai innokkaan vastaanoton.

Aivoja ja kroppaa lämmiteltiin ”Mattilan Pappa” -sanapiirillä. Seuraavaksi kuunneltiiin viime tapaamiskerralla parityönä aloitetut co-writing -biisit, jotka osoittautuivatkin aikamoisiksi helmiksi. Osallistujat kokivat työtavan opettavaisena ja mielekkäänä kokeiluna. Kokeilun koettiin tuovan varmuutta tämän tyyppisen tehtävän teettämiseen oppilailla.

Ilari avasi tapoja lähestyä harmoniaa mm. mono-, homo-, poly- ja heterofonian kautta. Reaalisointujen ja funktionaalisten sointumerkkien eduista ja haitoista keskusteltiin. Ilari esitteli myös chaconne- ja passagaglia-ajattelun säveltämisen muotoina. Myös harmonisointi laitettiin yksinkertaisilla tavoilla uuteen uskoon Ilarin valmiiksi pureskellulla esittelytavalla.

Sitten hypättiin vedenalaiseen maailmaan; 4 hengen ryhmissä tehtiin oma vedenalainen maailma, jossa musiikki kuvasi veden pyörteitä ja 4 kalaa. Harjoitus toteutettiin laatoilla, boomwhackerseilla ja kanteleilla.IMG_8808

Kurssin osallistuja Anssi Leppänen esitteli ansiokkaasti omia SÄPE:n innoittamia kokemuksiaan säveltämisestä alakoulussa. Esitys koettiin hyvänä vertaistukena eri ikäisille oppilaille.

Lopuksi teimme suunnitelman viimeisen syystapaamisen sisällöstä. Alun perin risteilyksi suunniteltu tapaaminen siirrettiin tukevasti maan kamaralla vietettäväksi koulutuspäiväksi ja pidennetyksi illanvietoksi.

Päivän päätteeksi tutustuimme muihin Normaalikoulun moderneihin luokkatiloihin.

Säpeilyterveisin,

Eveliina, Ilari ja Tomi

Mainokset